Μύθοι για την επείγουσα αντισύλληψη

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τις πιο διαδεδομένες αντιλήψεις σχετικά με την επείγουσα αντισύλληψη. Κάντε κλικ σε κάθε αντίληψη για να δείτε εάν είναι σωστή ή λάθος.

 • Η επείγουσα αντισύλληψη για λήψη από το στόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εάν έχετε ένα «ατύχημα αντισύλληψης» π.χ. σπασμένο προφυλακτικό
  Answer
  Answer
  ΛΑΘΟΣ Answer

  Η επείγουσα αντισύλληψη προορίζεται για γυναίκες που επιθυμούν να αποφύγουν μια εγκυμοσύνη μετά από ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις μπορεί να συμβεί λόγω ατυχήματος, ή λόγω μη χρήσης αντισυλληπτικής μεθόδου. Αυτό δεν είναι σπάνιο.  Πολλές γυναίκες (περίπου 30%) είχαν τουλάχιστον μία ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις την περασμένη χρονιά.

 • Η επείγουσα αντισύλληψη για λήψη από το στόμα είναι μια «ορμονική βόμβα» που θα καταστρέψει τους κύκλους μου
  Answer
  Answer
  ΛΑΘΟΣ Answer

  Μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης είναι διαθέσιμες εδώ και 10 χρόνια.  Οι ορμόνες που περιέχονται στις μεθόδους επείγουσας αντισύλληψης μπορεί να τροποποιήσουν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους (περίοδο), κατά τη διάρκεια του κύκλου κατά τον οποίο λαμβάνονται.  Αυτό σημαίνει ότι μετά τη λήψη, η επόμενη περίοδός σας ενδέχεται να έρθει κανονικά ή νωρίτερα ή αργότερα από το κανονικό. Μετά, ο κύκλος σας επανέρχεται στην κανονική του συχνότητα.

 • Το χάπι της επόμενης μέρας θα μου φέρει εμετό
  Answer
  Answer
  ΛΑΘΟΣ Answer

  Η επείγουσα αντισύλληψη γίνεται καλά ανεκτή. Ωστόσο, όπως όλα τα φάρμακα, ενδέχεται να έχει παρενέργειες, αν και αυτές δεν παρατηρούνται σε όλους τους ανθρώπους.

  Εάν κάνετε εμετό μέσα σε 3 ώρες από τη λήψη ενός χαπιού επείγουσας αντισύλληψης, επιστρέψτε στο φαρμακείο και πάρτε ένα νέο δισκίο.

 • Δεν μπορώ να πάρω επείγουσα αντισύλληψη για λήψη από το στόμα δύο φορές μέσα στον ίδιο κύκλο
  Answer
  Answer
  ΣΩΣΤΟ Answer

  …και λάθος!

  Ο σκοπός της λήψης ενός χαπιού επείγουσας αντισύλληψης είναι να καθυστερήσει ή να εμποδίσει την απελευθέρωση ωαρίου όσο χρειάζεται ώστε τα σπερματοζωάρια που περιμένουν στην σάλπιγγα να μην είναι πλέον ικανά να σας αφήσουν έγκυο. Θα καθυστερήσει την ωορρηξία για 5 – 6 ημέρες. Εάν έχετε περαιτέρω ερωτικές επαφές χωρίς προφυλάξεις κατά τη διάρκεια του ίδιου κύκλου οι πιθανότητες μιας νέας αναβολής της ωορρηξίας είναι λιγότερες απ’ ό,τι κατά την πρώτη λήψη. Είναι δυνατό να λάβετε επείγουσα αντισύλληψη δύο φορές μέσα στον ίδιο κύκλο, με την προϋπόθεση να μην είστε ήδη έγκυος, αλλά είναι πολύ πιο ασφαλές να σκεφτείτε το ενδεχόμενο μιας κανονικής αντισύλληψης γιατί αυτή αποτελεί πιο αποτελεσματική μέθοδο για την αποφυγή εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή εάν χρειάζεστε να λάβετε επείγουσα αντισύλληψη δύο φορές μέσα στον ίδιο κύκλο.

 • Η επείγουσα αντισύλληψη για λήψη από το στόμα είναι ένα είδος «μίνι - άμβλωσης»
  Answer
  Answer
  ΛΑΘΟΣ Answer

  Η επείγουσα αντισύλληψη δρα καθυστερώντας ή εμποδίζοντας την απελευθέρωση του ωαρίου . Αυτό σημαίνει ότι τα σπερματοζωάρια που περιμένουν στη σάλπιγγα δεν θα είναι πλέον ικανά να σας αφήσουν έγκυο. Όλα αυτά συμβαίνουν πριν την αρχή της εγκυμοσύνης, 6 με 12 ημέρες μετά την ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Εάν είστε έγκυος, η επείγουσα αντισύλληψη δεν θα διακόψει την εγκυμοσύνη.

 • Η επείγουσα αντισύλληψη για λήψη από το στόμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητά μου
  Answer
  Answer
  ΛΑΘΟΣ Answer

  Η επείγουσα αντισύλληψη δεν έχει επίπτωση στη γονιμότητα. Εάν επιθυμείτε να έρθετε σε ερωτική επαφή μετά τη λήψη της επείγουσας αντισύλληψης, χρησιμοποιήστε μια μέθοδο αντισύλληψης φραγμού μέχρι την επόμενή σας περίοδο. Αυτό χρειάζεται γιατί η γονιμότητά σας μπορεί να επανέλθει πολύ γρήγορα.

 • Μπορώ να χρησιμοποιήσω επείγουσα αντισύλληψη για λήψη από το στόμα σαν κανονική μέθοδο αντισύλληψης
  Answer
  Answer
  ΛΑΘΟΣ Answer

  Η επείγουσα αντισύλληψη δεν είναι κανονική μέθοδος αντισύλληψης. Μετά από μια ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις προτείνεται να χρησιμοποιήσετε επείγουσα αντισύλληψη για την αποφυγή μιας εγκυμοσύνης. Αλλά η επείγουσα αντισύλληψη δεν είναι 100% αποτελεσματική (γιατί  η ωορρηξία μπορεί να έχει ήδη γίνει πριν τη λήψη του χαπιού επείγουσας αντισύλληψης).