Μύθοι για την αντισύλληψη και τον εμμηνορροϊκό κύκλο

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντισύλληψης, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την αποφυγή της εγκυμοσύνης. Υπάρχει επίσης μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, τη χρήση αντισύλληψης, καθώς και για ορισμένες μεθόδους που απλούστατα δεν έχουν αποτέλεσμα.

Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένοι συχνοί μύθοι σχετικά με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, την ερωτική επαφή και την αντισύλληψη. Κάντε κλικ σε κάθε μύθο για να δείτε εάν είναι σωστός ή λάθος.

 • Η ωορρηξία συμβαίνει στα μέσα του κύκλου, την 14η περίπου ημέρα.
  Answer
  Answer
  ΛΑΘΟΣ Answer

  H στιγμή της ωορρηξίας είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτη. Μόνο 10% των γυναικών έχουν ωορρηξία τη 14η ημέρα του κύκλου τους. Η ωορρηξία μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, από την 11η μέχρι την 21η ημέρα εάν ο κύκλος σας είναι τακτικός, και μέχρι την 28η ημέρα εάν ο κύκλος σας είναι ασταθής. Η χρονική στιγμή της ωορρηξίας μπορεί επίσης να ποικίλει από κύκλο σε κύκλο, καθιστώντας αδύνατο τον υπολογισμό της. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει  κίνδυνος σύλληψης σχεδόν σε κάθε ημέρα του κύκλου σας.

 • Εάν ο κύκλος μου είναι τακτικός, η ωορρηξία συμβαίνει πάντα στα μέσα του.
  Answer
  Answer
  ΛΑΘΟΣ Answer

  The στιγμή της ωορρηξίας είναι απρόβλεπτη και ποικίλει από κύκλο σε κύκλο, ακόμα και εάν η διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου είναι τακτική.

 • Υπάρχει τακτικός κύκλος (εκτός της λήψης αντισυλληπτικού χαπιού)
  Answer
  Answer
  ΛΑΘΟΣ Answer

  Οι περισσότερες γυναίκες έχουν πιο ακατάστατο κύκλο από ό,τι θα νομίζαμε. Μπορεί να έχουν μερικούς τακτικούς κύκλους στη σειρά και μετά να παρουσιάσουν έναν πολύ μικρότερο ή μεγαλύτερο κύκλο. Μια γυναίκα δε γνωρίζει ποτέ από πριν  εάν ο τρέχων κύκλος της θα είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος από ό,τι συνήθως. Όταν χρησιμοποιείτε ένα ορμονικό χάπι αντισύλληψης, οι κύκλοι σας είναι τακτικοί (με την προϋπόθεση ότι το λαμβάνετε σωστά).

 • Δεν μπορώ να μείνω έγκυος στην αρχή και στο τέλος του κύκλου μου
  Answer
  Answer
  ΛΑΘΟΣ Answer

  Επειδή η στιγμή της ωορρηξίας είναι απρόβλεπτη και το σπερματοζωάριο μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 5 ημέρες στις σάλπιγγες, ο κίνδυνος σύλληψης λόγω ερωτικής επαφής χωρίς προφυλάξεις υπάρχει σχεδόν σε κάθε ημέρα του κύκλου σας.

   

 • Η εγκυμοσύνη ξεκινά αμέσως μετά από μια ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις
  Answer
  Answer
  ΛΑΘΟΣ Answer

  Η εγκυμοσύνη δεν ξεκινά αμέσως μετά από μια ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Η εγκυμοσύνη ξεκινά μόλις το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευθεί στη μήτρα,κάτι το οποίο συμβαίνει κανονικά μέσα σε 6 με 12 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν είστε έγκυος μέχρι τουλάχιστον την 6η ημέρα μετά την ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

 • Οι ερωτικές επαφές χωρίς προφυλάξεις είναι πολύ σπάνιες
  Answer
  Answer
  ΛΑΘΟΣ Answer

  Εάν είχατε μια ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις και δε θέλετε να μείνετε έγκυος, μπορεί να θυμώσετε  με τον εαυτό σας γιατί δεν πήρατε καλύτερες προφυλάξεις. Αλλά μην είστε πολύ σκληρή με τον εαυτό σας – δεν είστε η μόνη.  Πολλές γυναίκες (περίπου 30%) είχαν τουλάχιστον μία ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις την περασμένη χρονιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίρνετε σωστά μέτρα αντισύλληψης, αλλά ατυχήματα συμβαίνουν, οπότε μη θεωρείτε ότι είστε η μόνη.

 • Δεν μπορώ να μείνω έγκυος εφόσον η επαφή γίνεται εκτός των γόνιμων ημερών μου.
  Answer
  Answer
  ΣΩΣΤΟ Answer

  Προφανώς αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν μπορείτε να υπολογίσετε με σιγουριά πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας. Αυτό γίνεται γιατί η στιγμή της ωορρηξίας ποικίλει και είναι απρόβλεπτη. Εάν νομίζετε ότι οι γόνιμες ημέρες σας θα είναι πάντοτε γύρω στην 14η ημέρα του κύκλου σας, κάνετε λάθος – η γόνιμη περίοδος μπορεί να είναι νωρίτερα ή αργότερα. Εάν θέλετε να αποφύγετε μια εγκυμοσύνη, δεν πρέπει να έχετε ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις σε καμία στιγμή του κύκλου σας.

 • Θηλάζω, οπότε δεν μπορώ να μείνω έγκυος
  Answer
  Answer
  ΛΑΘΟΣ Answer

  Παρότι ο θηλασμός έχει την τάση να αναβάλει την ωορρηξία, κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο. Ωορρηξία μπορεί να συμβεί ακόμα και όταν η γυναίκα θηλάζει. Εάν θηλάζετε πρέπει κατά προτίμηση να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά εάν θέλετε να αποφύγετε να μείνετε έγκυος.

 • Εάν μια γυναίκα δεν έχει έρθει σε οργασμό, δεν μπορεί να μείνει έγκυος
  Answer
  Answer
  ΛΑΘΟΣ Answer

  Η γονιμοποίηση συμβαίνει όταν το ανδρικό σπερματοζωάριο εισέρχεται σε ένα γυναικείο ωάριο. Ενώ ο άνδρας πρέπει να εκσπερματίσει για να απελευθερώσει σπερματοζωάρια, δεν είναι απαραίτητο για τη γυναίκα να έχει οργασμό για να απελευθερώσει ένα ωάριο. Μια γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία απελευθερώνει ένα ωάριο κάθε μήνα, ως αποτέλεσμα του εμμηνορροϊκού της κύκλου. Αυτό συμβαίνει είτε έχει έρθει σε οργασμό είτε όχι.

 • Δε χρειάζομαι αντισύλληψη γιατί έχουμε επαφή μόνο κατά τις «σίγουρες» περιόδους. Είστε γόνιμη μόνο μία φορά το μήνα
  Answer
  Answer
  ΛΑΘΟΣ Answer

  Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας μέσης γυναίκας υπάρχουν έξι ημέρες κατα τις οποίες η ερωτική επαφή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια εγκυμοσύνη: οι πέντε ημέρες πριν την απελευθέρωση του ωαρίου (ωορρηξία), συν την ημέρα της απελευθέρωσης του ωαρίου. Η χρονική στιγμή της ωορρηξίας μπορεί επίσης να διαφέρει από κύκλο σε κύκλο. Κατά συνέπεια, ο εντοπισμός της ημέρας της ωορρηξίας είναι σχεδόν αδύνατος. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος σύλληψης λόγω ερωτικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, υπάρχει  σχεδόν σε κάθε ημέρα του κύκλου σας.

 • Δε θα μείνω έγκυος εάν έχουμε επαφή σε όρθια στάση ή εάν η γυναίκα είναι από πάνω.
  Answer
  Answer
  ΛΑΘΟΣ Answer

  Ορισμένα άτομα πιστεύουν ότι η ερωτική επαφή σε συγκεκριμένες στάσεις, όπως όρθια, θα εμποδίσει το σπερματοζωάριο να μπει στη μήτρα.  Ωστόσο, οι ερωτικές στάσεις δεν επηρεάζουν καθόλου την πιθανότητα γονιμοποίησης. Όταν ένας άνδρας εκσπερματίζει, τα σπερματοζωάρια αποτίθενται με ασφάλεια μέσα στον κόλπο. Τα σπερματοζωάρια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν στον τράχηλο αμέσως μετά την εκσπερμάτιση.

 • Δε θα μείνω έγκυος εάν ο ερωτικός μου σύντροφος τραβηχτεί πριν την εκσπερμάτιση.
  Answer
  Answer
  ΛΑΘΟΣ Answer

  Η διακεκομμένη συνουσία (τράβηγμα πριν την εκσπερμάτιση) δεν αποτελεί αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης. Τα υγρά που απελευθερώνει ο άνδρας πριν την εκσπερμάτιση μπορεί ήδη να περιέχουν σπερματοζωάρια. Επίσης, ο άνδρας μπορεί να μην τραβηχτεί εγκαίρως.

 • Δε θα μείνω έγκυος γιατί είναι η πρώτη μου ερωτική επαφή
  Answer
  Answer
  ΛΑΘΟΣ Answer

  Μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος κάθε φορά που έχει ωορρηξία ακόμα και εάν δεν είχε προηγούμενη ερωτική επαφή.

 • Δε θα μείνω έγκυος εάν κάνω ντους ή μπάνιο αμέσως μετά την ερωτική επαφή, ή εάν ουρήσω αμέσως μετά την ερωτική επαφή
  Answer
  Answer
  ΛΑΘΟΣ Answer

  Το πλύσιμο ή η ούρηση μετά την ερωτική επαφή δε θα σταματήσει τα σπερματοζωάρια που έχουν ήδη εισέλθει στη μήτρα από τον τράχηλο.