Μπορείτε να μείνετε έγκυος οποιαδήποτε στιγμή του κύκλου σας

Θεωρητικά, κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας μέσης γυναίκας υπάρχουν έξι ημέρες κατά τις οποίες η επαφή μπορεί να καταλήξει σε εγκυμοσύνη. Η επικίνδυνη περίοδος σύλληψης, που λέγεται επίσης «γόνιμες ημέρες», είναι οι πέντε ημέρες πριν την απελευθέρωση του ωαρίου (ωορρηξία), συν την ημέρα της απελευθέρωσης του ωαρίου.

Graph Women3

Υπάρχει κίνδυνος σύλληψης εάν είχατε ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις σε διάστημα 5 ημερών πριν την ωορρηξία καθώςο σπερματοζωάριο μπορεί να επιβιώσει για περίπου 5 ημέρες και μπορεί να περιμένει στις σάλπιγγες, έτοιμο για να γονιμοποιήσει το ωάριο. Ένα ωάριο ζει μόνο 24 ώρες.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εγκυμοσύνης είναι όταν η ωορρηξία συμβαίνει λίγο μετά από μια ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις

Η βιωσιμότητα του σπερματοζωαρίου εξασθενεί τις ημέρες που ακολουθούν την επαφή. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος σύλληψης είναι μεγαλύτερος όταν η ωορρηξία συμβαίνει στις τρεις ημέρες που ακολουθούν την ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Πότε είναι η επικίνδυνη περίοδος σύλληψης;

Δεν υπάρχει τρόπος να μάθετε πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας – και είναι πιθανό να είναι σε διαφορετική στιγμή κάθε μήνα.

Graph Women4

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος εγκυμοσύνης σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

  • Μπορεί να μην έχετε ωορρηξία την ίδια ημέρα του κύκλου σας κάθε μήνα.
  • Οι γυναίκες που έχουν τακτικό κύκλο μπορεί να έχουν τις γόνιμες ημέρες τους οποιαδήποτε στιγμή, από την 6η ως την 21η ημέρα.
  • Οι γυναίκες που έχουν ασταθή κύκλο μπορεί να έχουν τις γόνιμες ημέρες τους από την 8η έως την 28η ημέρα